Etichetele cu „a se consuma înainte de...“ contribuie la milioanele de kilograme de alimente aruncate anual, susţine un nou raport al Consiliului Apărării Resurselor Naturale din SUA. Comunicarea precizează că americanii aruncă multe alimente din cauza înţelegerii greşite a datelor de expirare de pe ambalaje.
Mulţi consumatori consideră, în mod greşit, că datele de expirare de pe alimente indică siguranţa consumării mâncării înainte de o anume zi. De fapt, aceste date nu reprezintă riscul intoxicării cu un aliment stricat, notează CNN.
De ce se etichetează alimentele
Datarea alimentelor a început în anii '70 în SUA, la cererea consumatorilor, deoarece ţara producea din ce în ce mai puţin pe plan local, preferându-se importurile. Oamenii doreau să ştie cum se produc alimentele importate. Aşadar, datele de pe alimente indică prospeţimea şi sunt pur şi simplu informaţii oferite de producători despre momentul propice pentru consumul alimentului. Adică expirarea nu înseamnă, neapărat, stricare.
Pentru alimentele care nu se refrigerează, e posibil să nu existe nicio diferenţă la gust sau la calitate, iar produsele expirate nu înseamnă, neapărat, că vor îmbolnăvi oamenii. Însă, conform analiştilor, etichetele ca „a se consuma înainte de...“ sau „a se vinde înainte de...“ sunt folosite greşit şi contribuie la dezinformarea consumatorilor şi, automat, la irosirea alimentelor. Peste 90% din americani aruncă mâncarea înainte de vreme şi se aruncă 40% din producţia sau importurile de alimente din cauza etichetării greşite.
De exemplu, ouăle pot fi consumate chiar şi la cinci săptămâni după cumpărare, deşi data lor de expirare este mult mai devreme. O cutie de paste marcată cu „a se consuma înainte de martie 2013“ poate fi savurată şi în martie 2014, cel mai probabil fără a avea un gust diferit.
Ce înseamnă da