Ioana a refuzat să îşi asume viaţa artistului muritor de foame, aşa că a devenit bucătar încă din timpul facultăţii. Azi, spune că ştie să prepare de toate şi că nu a stat fără loc de muncă mai mult de două săptămâni.
Tânăra a studiat artele plastice încă din clasa a V-a, iar în liceu deja avea lucrări în expoziţii de grup şi premiul I la un concurs internaţional. Ajunsă în Timişoara la facultate, a fost dezamăgită să observe că, în loc de compoziţie făcută de la zero, li se cereau fotografii luate de pe Internet.
A început să lucreze încă din anul I de facultate, însă a gătit pentru bani abia în ultimul an. „Colega mea de cameră mi-a dat ideea să mă angajez în domeniul ăsta, pentru că îi plăcea cum gătesc", spune Ioana. Aşa a devenit ea ajutor de bucătar. „La noi, trebuie să ai experienţă măcar de zece ani, ca să poţi fi angajat ca bucătar-şef".
Talentul la nevoie se recunoaşte
Primul restaurant în care a lucrat, Ginger, era unul cu specific franţuzesc. În trei luni, de la un salariu de 600 de lei a ajuns la unul de 1.200 de lei, ca bucătar. Patronii i-au plătit cursul de bucătar. Mâncarea îi era asigurată. Oamenii cunoscuţi în bucătărie au inspirat-o nu doar în ce priveşte secretele culinare, ci şi calitatea umană şi recunoaşterea talentului. Pentru a-şi definitiva lucrarea de licenţă a plătit 2.500 de lei, bani pe care i-a strâns lucrând la nunţi în weekend-uri.
În bucătărie, un job sigur
De când a început să lucreze ca bucătar, Ioana nu a mai stat fără un loc de muncă mai mult de două săptămâni. A lucrat şi în cantine, unde a învăţat care este diferenţa dintre mâncarea făcută rapid şi în cantităţi industriale şi cea pe care o prepară azi. „Mi s-a cerut acolo să fac dintr-un kilogram de spanac, trei şi nu am ştiut. Cu lapte şi făină, se poate". Azi este bucătar la o pensiune, iar majoritatea clienţilor pentru care găteşte