Parlametul European devine din ce în ce mai conştient de pericolele la care sînt expuşi consumatorii atunci cînd vine vorba de produsele alimentare. De aceea, a iniţiat un nou proiect de lege prin care o serie de aditivi vor fi interzişi sau care vor fi înscrişi separat pe etichetă.
Parlametul European devine din ce în ce mai conştient de pericolele la care sînt expuşi consumatorii atunci cînd vine vorba de produsele alimentare. De aceea, a iniţiat un nou proiect de lege prin care o serie de aditivi vor fi interzişi sau care vor fi înscrişi separat pe etichetă.
Coloranţii chimici azoici de sinteză sînt primii care vor fi reevaluaţi, în vederea interzicerii lor. Primul pas a fost făcut în 2007, cînd E 128, roşu 2G, a fost eliminat de pe lista aditivilor alimentari permişi. Din aceeaşi categorie cu acesta şi cu aceleaşi efecte adverse fac parte şi E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 127, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180. Un grup de cercetători de la Universitatea din Southampton a arătat anul trecut după nenumărate studii că aceste E-uri afectează grav copiii, în mod special la nivel neuro-psihologic. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a decis să nu îi interzică, deşi în 2006 a considerat că un colorant din aceeaşi categorie nu este bun pentru consum. Sînt însă ţări europene pentru care sănătatea consumatorilor este foarte importantă şi care au interzis aceşti aditivi, fără să mai aştepte decizia la nivel european.
ETICHETE. Paralmentul European doreşte acum modificarea legislaţiei pentru a ajuta consumatorii să cumpere alimente sănătoase. Experţii instituţiei au considerat că doar şase dintre aceşti aditivi sînt periculoşi: E 102 — tartrazina, E 104 — galben de chinolină, E 110 — sunset yellow, E 122 — azorubina, E 124 — roşu Ponceau şi E 129 — roşu Allura. De aceea, de acum producătorii