Deoarece frigul este unul dintre principalii factori favorizanţi, infecţiile urinare sunt mai frecvente în anotimpul rece. Pentru a scăpa mai rapid de disconfortul dat de această problemă, tratamentul medicamentos ar trebui completat cu o dietă adecvată.
Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare, urinările dese şi întrerupte, însoţite de usturime şi durerile de spate sunt simptome specifice infecţiilor urinare. Din cauza anatomiei uretrei (mai largă şi mai scurtă), femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare decât bărbaţii. În cazul celor din urmă, problemele urinare apar mai frecvent după 50 de ani, deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, dezvoltarea prostatei determină strangularea progresivă a uretrei. Pentru a face simptomele mai uşor de suportat, dar şi pentru a preveni reapariţia infecţiei, există câteva alimente care trebuie să se regăsească în dietă în timpul terapiei medicamentoase.
Fructele şi legumele echilibrează pH-ul
Din cauza dezechilibrării pH-ului din corp, microorganismele (E.coli, streptococii şi stafilococii) ajung mult mai uşor în tractul urinar şi, în acelaşi timp, se multiplică necontrolat, producând infecţii. Echilibrarea pH-ului se poate realiza numai prin adoptarea unei diete preponderent alcaline. Astfel, se va încerca alcătuirea dietei din alimente alcaline în proporţie de 75%. Întrucât fructele şi legumele cresc nivelul alcalinităţii din corp, nutriţioniştii recomandă să fie consumate zilnic de persoanele care se confruntă frecvent cu probleme urinare. Se vor consuma mai ales fructe şi legume alcaline, inclusiv roşii, lâmâi şi grepfrut, care, contrar percepţiei generale, nu au pH acid. Alcalinitatea creşte atunci când sunt metabolizate.
Sfecla roşie calmează usturimile
Pentru a atenua usturimea şi, implicit, disconfortul din timpul urinării, nutriţioniştii recomandă sfecla roşie. Proprietă