Inflaţia anuală (decembrie la decembrie) a coborât în 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, în principal ca efect al stagnării preţurilor alimentare, după ce în decembrie preţurile de consum au urcat cu 0,23%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, relatează Mediafax.
Inflaţia medie anuală, calculată pe bază de IPC şi IAPC, s-a plasat la 5,8%, adică peste nivelul din 2009, întrucât perioada de referinţă a cuprins prima jumătate din 2010, înainte de majorarea TVA de la 19% la 24%.
Pe întreg anul trecut, mărfurile alimentare au avut pe medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au crescut cu 4,45% şi 4,23%.
În structură, însă, unele mărfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de bază, cum ar fi zahărul (+18,65%) sau ouăle (+15,37%).
Tarifele la energia termică au adus cele importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari în medie cu 24,8% faţă de decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al căror preţ s-a scumpit cu 19,68%.
Scumpiri ample şi cu efect semnificativ în consumul populaţiei s-au mai înregistrat anul trecut la combustibili (8,37%), tutun (6,5%) şi energie electrică (6%).
Majorări cu peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat în 2011 şi la alte alimente de bază: făină (8,1%), mălai (6,16%), lapte de vacă şi ulei (5,5%) şi pâine (5,1%).
Contrar evoluţiei anuale, mărfurile alimentare au avut în decembrie cea mai mare creştere de preţuri, cu 0,4%, fiind urmate de servicii, cu 0,3% şi mărfuri nealimentare (+0,1%).
Majorarea de la alimente are o componentă sezonieră evidentă, ceole mai mari scumpiri înregistrându-se la ouă (10,37%) şi la legume şi convserve din legume (2,25%).
Fără influenţa preţurilor la legume, fructe, ouă, combustibili, băuturi, tutun şi produsele ale căror preţuri