Medicii recomanda ca, de sarbatorile de iarna, care dureaza aproape doua saptamani, sa fie consumate alternativ si echilibrat alimente si bauturi traditionale in locul preparatelor tip fast food si a sucurilor industriale, chiar daca tentatiile sunt mari, iar oferta foarte diversa, scrie Mediafax.
"Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, iar oamenii vor intra in febra cumparaturilor. Si pentru ca fiecare dintre noi ar vrea sa aiba cat mai multe pe masa de Sarbatori, cred ca este bine sa tragem cateva semnale de alarma inca de acum, mai ales ca petrecerile de iarna incep de Craciun - 25 decembrie - si se incheie in 7 ianuarie, de Sfantul Ion", a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, Simona Tivadar, specialist nutritionist la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Medicul recunoaste faptul ca ar fi imposibil sa ceara oamenilor - chiar daca este in interesul sanatatii lor - sa nu manance de Craciun sarmale, carnati, cozonac, sorici sau carne de porc. Totusi, ceea ce este foarte important, este modul in care sunt consumate aceste preparate si, mai ales, cu ce sunt asociate.
"Ar fi bine ca in acest interval sa fie evitate merdenelele, preparate tip pizza sau fast food si, nu in ultimul rand, bauturile industriale si dulciurile concentrate. Este preferabil un pahar cu vin natural, decat un suc galben, roz sau verde", a precizat Tivadar.
De aceea, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul in exces al alimentelor si al bauturii, este necesara o hrana cat mai echilibrata, in care alimentele mai grele sa alterneze cu multe fructe, legume si ceaiuri din plante, a mai spus nutritionistul.
O alta recomandare este aceea ca oamenii sa manance cate putin, de mai multe ori pe zi, fie si la un interval de trei ore si, obligatoriu, una din mese sa fie alcatuita numai din fructe. Este total contraindicat consum