Nu puneţi carnea pe raftul de sus şi aruncaţi maioneza a doua zi, pentru a nu face salmonella. Sursa: HEPTA
Alimentele trebuie păstrate în frigider la temperaturi potrivite, pentru a nu se altera. Fiecare compartiment este destinat unui anumit tip de produse, tocmai din cauza temperaturii.
Carnea, spre exemplu, nu trebuie pusă pe raftul de sus. În general, partea inferioara a frigiderului, situata chiar deasupra cutiilor de legume, este cea mai rece.
Aşadar, acolo este cel mai indicat să puneţi alimentele care se alterează mai repede precum peşte, fructe de mare, carne, ouă. În plus, dacă este depozitată pe un raft superior, sângele se poate scurge pe celelalte alimente.
Carnea crudă are campylobacter, o bacterie care poate cauza toxiinfecţie alimentară.
"Alimentele păstrate inadecvat mai mult de două ore permit multiplicarea bacteriilor şi eliberarea toxinelor. Toxinele respective nu dispar, chiar dacă ulterior alimentele sunt puse la rece. Consumul acestora poate cauza diaree", explică specialistul în microbiologie Marian Neguţ.
Bacteriile nu mor la frig
Nu uitaţi să spălaţi toate legumele înainte de a le pune în frigider. Bacteriile s-ar putea răspândi şi pe restul alimentelor.
"Există bacterii care persistă şi se multiplică şi la temperaturi scăzute. De exemplu, Listeria se multiplică şi la temperatura de 4 grade din frigider. Dintre toate bacteriile, ea e cea mai activă în sindromul diareic. Şi mucegaiurile se multiplică activ la temperaturi scăzute, de aceea, depozitarea alimentelor are o serie de limite", avertizează microbiologul.
Un alt aspect important pentru sănătate este curăţarea frigiderului. Specialiştii recomandă ca, o dată la două săptămâni, să îl clătiţi temeinic cu apă, în care să adăugaţi o ceşcuţă de oţet, care are rol antibacterian.
"Pentru păstrarea propice a alimentelor este indicat şi s