Jamie Oliver este fan al tuturor alimentelor gustoase şi hrănitoate, care sunt şi bune pentru sănătate. Dintre acestea, peştele (mai ales cel din speciile bogate în Omega 3) este una dintre primele sale opţiuni pentru o masă delicioasă.
Sugestii culinare
Peştele - aliment sănătos şi hrănitor - ocupă un loc important în toate cărţile sale de bucate şi îl inspiră să creeze combinţii de ingrediente şi condimente care mai de care mai inedite. De exemplu, pentru cod, el recomandă o garnitură de fasole căţărătoare, care, spune el, "se potriveşte de minune cu pancetta şi seminţe de pin". Pentru păstrăv, cea mai potrivită combinaţie i se pare un sos de hrean iute, nuci şi crčme fraîche. Însăşi ideea de plăcintă cu peşte reprezintă pentru Jamie una dintre cele mai agreabile, îmbietoare şi apetisante mâncăruri care pot fi preparate uşor.
Delicii cu biban
Chiar şi pentru momentele mai speciale, Jamie crede că peştele este alegerea ideală pentru o masă reuşită. "Am gătit file de biban de mare împănat cu plante aromatice şi copt pe un pat de ciuperci cu cartofi şi salsa verde pentru Tony Blair şi pentru prim-ministrul italian, în cadrul unui summit britanico-italian. S-a dovedit a fi un real deliciu, aşa că îl recomand ori de câte ori vreţi să impresionaţi cu o reţetă extraordinară. Este o metodă cu adevărat excepţională de a găti bibanul de mare. Încercaţi să faceţi rost de cele mai grase fileuri de biban pe care le puteţi găsi şi succesul e garantat. Nu ai cum să dai greş cu peştele."
Biban de mare întreg, copt în folie şi împănat cu plante aromatice
Ingrediente: 1 biban de mare de 1,8 kg sau 2 bibani de mare de 900 g, fără solzi şi măruntaie, 1 ceapă roşie, decojită şi tăiată în felii subţiri, 1 bulb de fenicul, feliat subţire, 1 căţel de usturoi, decojit şi tocat mărunt, sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat, 1 ling