Fiecare dimineata trebuie sa inceapa cu micul dejun, sursa de energie si de buna dispozitie, spun medicii. Pentru ca este prima masa a zilei are o foarte mare importanta si, tocmai de aceea, Fiecare dimineata trebuie sa inceapa cu micul dejun, sursa de energie si de buna dispozitie, spun medicii. Pentru ca este prima masa a zilei are o foarte mare importanta si, tocmai de aceea, nutritionistii recomanda sa nu se "sara" peste aceasta masa. in perioada copilariei, organismul este in crestere si tot atunci se formeaza obiceiurile alimentare ale viitorului adult. Copiilor de varsta prescolara si scolara li se recomanda cinci mese pe zi, adica, alaturi de cele trei mese principale ale zilei, cate o gustare in cursul diminetii si al dupa-amiezei. Cei mici au nevoie de cantitati mari de substante nutritive. De aceea, este important ca fiecare masa sa fie cantitativ mica, dar felurile de mancare si gustarile sa fie bogate in substante nutritive si sa contina cantitati suplimentare de alimente energetice. Micul dejun reduce foamea din timpul zilei, evitand ca senzatia sa fie calmata cu cantitati mari de alimente, principala cauza a surplusului ponderal. Obiceiul de a se da copiilor o masa de pranz abundenta, inaintea plecarii la scoala, sau o cina imbelsugata la ore tarzii ale serii are drept consecinte scaderea randamentului scolar si un somn agitat, neodihnitor. Din alimentatia zilnica a copiilor nu trebuie sa lipseasca nici proteinele de natura animala - lapte, branzeturi, oua, peste, carne, legume si fructe - o sursa majora de vitamine. In plus, pentru asigurarea alimentatiei rationale a copiilor se recomanda evitarea exceselor de sare, de grasimi animale (unt, smantana, slanina, carne grasa), zahar, condimente, alimente prajite in tigaie. "Micul dejun este o sursa importanta de calorii, fibre, minerale, vitamine, care nu poate fi suplinita de nici o alta masa a zilei si