Sarbatorile vin si in acest an "incarcate" cu scumpiri, cu precadere la produsele agroalimentare. Astfel, masa de sarbatori a iesenilor devine din ce in ce mai saraca.
Pietele, desi incarcate, nu te indeamna la targuieli, atata vreme cat produsele expuse sunt vandute la niste preturi ce-ti iau ochii. Cum sarbatorile de iarna inseamna sa ai pe masa macar o bucatica din carnea celui mai ravnit animal in aceasta perioada, si anume porcul, am colindat cateva magazine, in cautarea respectivului articol. Preturile depasesc insa o imaginatie normala, acestea variind intre 70.000 de lei (pulpa cu os) pana la 190.000 de lei (muschiul). Carnea de vita, pentru consumatorii acestui produs, e ceva mai ieftina, intre 50.000 de lei si 120.000 de lei, preturile diferind in functie de calitate.
Cei care vor sa puna pe masa carnea de pasare o pot achizitiona la urmatoarele preturi: tacamul de pui - 40-45.000 de lei, pulpe pui 60.000 de lei, piept pui 80.000 de lei. Kilogramul de pui congelat ajunge 60.000 de lei. Doritorii de pasari vii pot cumpara gaini din piata, pretul unui exemplar fiind in jur de 200.000 de lei. Daca tot suntem la capitolul avicol, pomenim si faptul ca pretul unui ou variaza intre 2.400 si 2.800 de lei.
Preturi mari au si branzeturile. Branza de vaci o puteti cumpara cu 50-60.000 de lei/kg, branza de oi cu 50.000 de lei kg, iar kg de cas se incapataneaza sa ramana la 80.000 de lei.
Cum friptura de sarbatori trebuie asezonata cu ceva acritura, varza murata o puteti cumpara cu 12.000 - 15.000 lei kg.
Avand in vedere, insa, ca suntem inca in post, cele doua alimente de baza cu care il putem depasi, fasolele si cartofii, au si ele preturi destul de saltate: 30.000 de lei kg de fasole, 4000 de lei - cartofii.
Am intrebat cativa cetateni daca isi pot permite sa cumpere din magazine si din piete la asemenea preturi si iata ce ne