Irlandezii sint printre cei mai mandri oameni din lume, iar ca popor, putine altele se bat asa de mult cu pumnul in piept, mandre de nationalitatea lor. Prin urmare, nici muzeul Jameson din Dublin, dedicat celui mai cunoscut whiskey irlandez, nu putea face exceptie.
12,5 euro pentru un tur de 45 de minute si 50 ml de Jameson
Old Jameson Distillery se afla in cartierul Smithfield, foarte aproape de centrul Dublinului, intr-o zona puternic regenerata urban in ultimii 5 ani, care a facut loc blocurilor moderne de apartamente, o priveliste inca neobisnuita pentru arhitectura generala a capitalei irlandeze.
Ajungem la ora 17:00, cu o ora inainte de inchiderea muzeului, platim 12,5 euro de persoana (fiind si intrebati din ce tara sintem, pentru statistica muzeului) si asteptam 5 minute pina se formeaza un grup de 20-25 de oameni. Un ghid tinar, bun povestitor si mic actor, ne invita sa-l urmam in prima sala, unde urmarim, timp de 10 minute si in loc de introducere, un filmulet care ne spune cum a inceput in 1780 John Jameson producerea bauturii care face istorie si astazi in lumea bauturilor tari. “Sine Metu” in irlandeza veche (“Fara frica”), este motto-ul familiei Jameson, care apare acum pe fiecare sticla de bautura iesita din distilerie.
Ghidul apoi cauta 8 voluntari in rindul nostru carora le distribuie cite un cilindru de carton, verde: “Tineti-l pina la final, veti avea nevoie”.
Procesul de fabricatie pe intelesul tuturor
Prima oara, o mica lamurire, pentru cei care nu stiau inca acest lucru: irlandezii scriu “whiskey”, scotienii scriu “whisky”.
“Sintem mindri fiindca whiskey-ul nostru este triplu distilat, nu asa cum fac scotienii, de doua ori, sau americanii, doar o singura data”, spune ghidul care ne conduce prin incaperile muzeului unde ne sint prezentate masinariile care ajuta la proce