Pentru că numai 15% din producţia autohtonă este conformă cu standardele europene, procesatorii vor fi obligaţi să importe Conducerea Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui Pentru că numai 15% din producţia autohtonă este conformă cu standardele europene, procesatorii vor fi obligaţi să importe Conducerea Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a avertizat, ieri, într-o scrisoare deschisă, că industria autohtonă de profil "se află în prezent în faţa celei mai dramatice restructurări din ultimii 30 de ani". Acest sector "se află, practic, în pragul falimentului", spun liderii patronali. Situaţia astfel creată "poate avea repercusiuni sociale inimaginabile prin neprelucrarea laptelui de la gospodăriile ţărăneşti (peste un milion), dar şi prin pierderea mai multor locuri de muncă - urmare a falimentelor unor fabrici autohtone", se explică în scrisoare. Laptele românesc, mai scump decât cel din UE Situaţia actuală este creată, potrivit patronatelor din domeniu, de faptul că marea majoritate a procesatorilor români din industria laptelui sunt obligaţi, de la 1 ianuarie 2007, să prelucreze numai lapte materie primă conform cu cerinţele Uniunii Europene. În prezent, în România numai 15 la sută din laptele produs îndeplineşte reglementările europene din domeniu, restul fiind neconform. Din această cauză, şi în condiţiile în care preţul laptelui materie primă conform plătit fermierilor români este mai mare decât în UE (0,36 - 0,40 euro/litru, faţă de 0,31 euro/litru în Olanda sau 0,27 euro/litru în Europa Centrală), societăţile procesatoare vor fi obligate să importe o mare parte din materia primă. Importurile de produse finite vor creşte, de asemenea, substanţial, ceea ce va pune în dificultate atât industria autohtonă de prelucrare, cât şi micii producători români, care îşi vor pierde sursele de venit. Lupta cu piaţa neagră, din ce în ce