Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului. Ca să ajungi în bucătăria Palatului Elisabeta, străbaţi coridoare înguste, cu ferestre mici, ca de cetate medievală. Bucătăria însă are toate utilităţile uneia moderne. Eugenia Ilie, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta, are grijă ca Majestăţile şi Alteţele Lor să aibă în fiecare zi parte de experienţe culinare unice.
Iar una dintre reţetele ei inedite, stârnite, ca multe altele, de curiozitate, este "Rulada cu magiun de prune de Topoloveni", pe care aveam mai întâi să o privesc cum se face, pentru ca apoi să o descopăr cu toate simţurile.
"GUST DE PALAT"
Totul a pornit de la un borcan de gem, care-ţi aduce aminte de gustul copilăriei. Nu are nici un pic de zahăr, fiind astfel indicat tuturor, chiar şi persoanelor care suferă de diabet. "Am citit eticheta care însoţea borcanul şi m-am gândit că poate fi folosit şi la altceva în afară de micul dejun. Atunci mi-a venit ideea cu fulgii de ovăz şi am făcut o foaie de ruladă, adăugând peste ei apă fierbinte şi ouă.
Rulada am pregătit-o pentru prima dată la aniversarea Principesei Margareta la 26 martie. A fost delicioasă şi de atunci o avem de fiecare dată în frigider. În fiecare zi sunt alte experienţe, alte provocări, alţi invitaţi pe care trebuie să-i surprinzi cu un desert. Ieri, de exemplu, am pregătit spumă de ciocolată şi cafea, în păhărele de argint, cu pişcoturi colorate deasupra. Arătau minunat. De fapt, aici totul e altfel. Până şi gustul mâncărurilor. Ştiţi ce gust au preparatele pe care le servesc aici? Au «gust de palat»."
PRO