Cum vă place să savuraţi pastele carbonara? Cu usturoi sau cu ceapă? Cu parmezan, bacon sau şuncă, smântână şi unt? „The Guardian“ prezintă reţeta perfectă pentru nişte paste carbonara delicioase.
Denumirea de „carbonara“ vine, cel mai probabil, de la cărbunari, pentru că erau preferatele muncitorilor care petreceau luni de zile în Munţii Apenini lucrând la producerea cărbunelui. Ei se bazau pe produse alimentare uşor de transportat, depozitat şi pregătit.
Pastele
Pentru că denumirea este „spaghetti carbonara“, trebuie să folosim spaghete. Însă unii se mulţumesc cu orice fel de macaroane, tăieţei sau penne.
Sosul
Deşi pastele reprezintă cel puţin două treimi din acest preparat, ele devin irelevante dacă nu sunt însoţite de un sos perfect. Există trei opţiuni în ceea ce priveşte prepararea sosului: ouă şi smântână, ouă şi unt sau doar ouă.
Smântâna nu este neapărat necesară în spaghetele carbonara, ea diluând puţin bogăţia gusutului din ou şi, oricum, şunca şi oul sunt de-ajuns pentru a conferi savoare pastelor. Cea mai bună modalitate de a adăga untul este să îl pui la topit în tigaie, pentru a căli ingredientele în el, în loc să-l amesteci în sos. Cu toate acestea, există destul de multă grăsime în şunca folosită, aşa că puteţi folosi puţin ulei de măsline.
În ceea ce priveşte şunca, cea mai bună este cea neafumată, recomandă „The Guardian“. Parmezanul presărat pe deasupra în cantităţi destul de mari oferă sosului o textură cremoasă. Bineînţeles că nu există paste fără puţin usturoi. Deşi dulceaţa cepei se combină de minune cu caşcavalul şi cu şunca, o aromă subtilă de usturoi nu poate decât să completeze un sos perfect deja.
Mod de preparare
Deşi pare un fel de mâncare simplu de realizat, detaliile sunt cele care dictează perfecţiunea. Pastele trebuie puse împreu