Specialiştii spun că puţine plante medicinale se pot compara ca eficienţă cu pătrunjelul. Iar proprietăţile terapeutice ale plantei nu se regăsesc doar în frunze şi în tulpini, ci şi în rădăcină şi în seminţe.
Una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C (240 mg/100 g), pătrunjelul este regenerator şi imunostimulant. De asemenea, savurosul condiment mai conţine betacaroten (un alt antioxidant, care scade riscul apariţiei unor boli cum ar fi ateroscleroza, cancerul şi diabetul), vitamine din grupul B, dar şi vitaminele E şi K, precum şi minerale (fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, sodiu, sulf şi calciu).
Adjuvant în boala canceroasă
Salatele de crudităţi asezonate cu mult suc stors din frunze şi cu rădăcină de pătrunjel sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul cancerului. Folosită în stare proaspătă, planta stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte cu boala şi combate reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei.
Are efect antibacterian
Studii recente realizate la Universitatea din Ankara (Turcia) au demonstrat că pătrunjelul este eficient pentru tratarea infecţiilor cu diferite specii de bacterii şi de ciuperci parazite. Leacul se prepară din pătrunjel tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie, cu ulei de măsline (câte două linguriţe din fiecare) şi cu un căţel de usturoi şi se consumă la micul dejun.
Combate retenţia de apă
Pentru combaterea celulitei şi pentru eliminarea apei acumulate în organism, nutriţioniştii recomandă o cură cu suc de pătrunjel obţinut prin stoarcerea frunzelor şi rădăcinii. Cu cel puţin o oră înaintea meselor principale, se beau câte 50 ml de suc de pătrunjel proaspăt, diluat cu 150 ml de suc de morcov.
Protejează ficatul
Studiile de ultimă oră ale specialiştilor americani au dovedit că pătrunjelul este un protector al ficatului, ajutâ