Mai putina sare scade riscul de diabet
Mai putina sare in bucate scade nu numai riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, ci si pe cel al aparitiei diabetului de tip II (insulinoindependent). Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialistii francezi, publicat de ultimul numar al revistei ?Diabetes Care?. Potrivit studiului, bolnavii de hipertensiune arteriala care urmeaza un regim alimentar sarac in sare si bogat in fructe si legume, cu continut mare de potasiu, calciu si magneziu, au o sensibilitate mai mare la insulina fata de cei care nu urmeaza un astfel de regim. Cu cit sensibilitatea la insulina - hormonul care ?regleaza? cantitatea de zaharuri din singe - este mai mare, cu atit sansele de aparitie a diabetului sint mai reduse.
Celule ?de schimb? pentru diabet si Alzheimer
Cercetatorii sud-coreeni au reusit sa produca prin clonare un embrion uman si sa extraga de la acesta celule suse identice din punct de vedere genetic cu persoana clonata, ceea ce constituie o premiera mondiala, transmite AFP. Experimentele deschid calea catre tratamente noi pentru diabet si Alzheimer. Teoretic, aceste celule ar putea fi utilizate fara riscul de a fi respinse de organismul pacientului, deoarece ele au un patrimoniu genetic identic cu al acestuia.
Uleiul de masline, ingredient pentru sanatate
Se stie ca de modul in care este preparata hrana zilnica depinde sanatatea fiecaruia dintre noi. De aceea, de multe ori conteaza nu numai ce mincam, dar si cum anume este preparat ceea ce mincam. Care sint transformarile fizice si chimice pe care le sufera alimentele, cum anume trebuie preparate pentru a fi sanatoase pentru organism si care sint substantele periculoase formate in timpul pregatirii diverselor feluri de mincare ne va explica, in cadrul unui serial, publicat in pagina de sanatate si in paginile suplimentului de duminica a