Deşi este un aliment întâlnit la tot pasul, consumat pe scară largă, cartofii la pungă - chips-urile - sunt, potrivit medicilor extrem de dăunător sănătăţii populaţiei.
Campania ziarului Adevărul de Seară „Ştii ce mănânci?" vă prezintă încă un produs alimentar care are mai multe efecte negative decât benefice pentru organism, sortimentul de cartofi prăjiţi cunoscut sub numele de „chips".
Campanie „Adevărul de Seară" Ştii ce mănânci? Legumele şi fructele sunt iradiate şi pline de substanţe toxice
Praf de cartofi
La serviciu sau la şcoală, foarte mulţi dintre noi consumăm chips-uri.
Haideţi să vedem ce înghiţim conform listei de ingrediente de pe ambalaj: făină de grâu, granule de cartofi, amidon, grăsimi vegetale, sare, lactoză, maltodextrină şi ceapă şi usturoi pudră.
„Granulele de cartofi sunt de fapt praf de cartof deshidratat. Grăsimile vegetale sunt în cantitate foarte mare. Acestea şi sarea sunt cele mai nocive petru sănătate. Maltodextrina este un produs intermediar obţinut prin degradarea amidonului", afirmă dr. Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist.
Lista continuă cu: arome, potenţiator de romă (glutamat monosodic, proteină vegetală hidrolizată din soia, extract de drojdie, zahăr, colorant extract de ardei roşu, stabilizator fosfat tricalcic, antiaglomerant dioxid de siliciu şi antioxidant acid ascorbic.
„Stabilizatorii sunt pentru a nu se degrada grăsimile, a nu se degrada alimentul. Ca să poată fi valabil mai mult timp. Antiaglomerant dioxid de siliciu este o substanţă folosită pentru a nu face cocoloaşe aluatul", declară dr. Moroşanu.
Totodată, la sfârşitul listei cu ingrediente vedem scris:"Conţine gluten, produse pe bază din soia şi produse lactate".
„Produse lactate?! Nu văd care sunt aceste produse lactate. Nici nu pot să-mi dau seama ce caută. Nu poate fi decât zerul, care este un