Uleiurile presate la rece sunt o sursă naturală de sănătate. Deoarece păstrează proprietăţile terapeutice ale plantelor din care provin, ele sunt utile în prevenţia şi tratamentul unor boli diverse: osteoporoză, diabet, diferite tipuri de cancer (de sân, de colon sau de piele), infertilitate, artrită. În afară de uleiul de măsline, un ulei sănătos, mai există încă patru tipuri de ulei – din seminţe de in, cânepă, susan sau din nuci – la fel de bune, însă mai puţin cunoscute şi folosite la noi. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, ne-a oferit mai multe informaţii cu privire la eficienţa acestora.
Uleiul din seminţe de in, aliatul femeilor
Conţine de două ori mai mulţi acizi graşi omega 3 decât uleiul de peşte. Este bogat în hormoni vegetali, are efecte antibacteriene, antivirale, antiparazitare şi antitumorale.
Considerat o adevărată binefacere pentru femei, uleiul din in este util în tulburări hormonale, în bolile inflamatorii ale trompelor uterine, ovarelor, colului, vaginului, dar şi în cancer. Dar acestea nu sunt singurele proprietăţi ale uleiului din seminţe de in. Pentru că este una dintre cele mai importante surse de acizi graşi omega 3, uleiul din seminţe de in reduce riscul apariţiei cancerului de sân, principala cauză de deces la femeile cu vârste între 40 şi 55 de ani. Acizii graşi omega 3 protejează femeile de cancerul pielii, de colon sau endometrial. Dacă suferiţi de sindromul premenstrual sau aveţi simptomele menopauzei – insomnii, dureri de cap, anxietate, modificări ale dispoziţiei, chisturi mamare –, nu ezitaţi să le trataţi cu ulei din in, deoarece este bogat în estrogeni naturali, lipsiţi de efecte adverse, care vă reechilibrează hormonal. Pe de altă parte, consumul periodic de ulei din in catifelează pielea şi redă strălucire părului.
@N