Vara este în toi, iar litoralul românesc s-a umplut ochi de turişti care au ales să-şi petreacă vacanţa pe plajă. Pentru a se simţi bine şi a nu regreta alegerea făcută în ceea ce priveşte destinaţia aleasă pentru concediu, turiştii trebuie să aibă buzunarul plin. Special pentru turişti, prezentăm preţurile cerute de comercianţi, de la cremele de protecţie până la distracţii.
Odată ajunşi în staţiunea aleasă, turiştii îşi iau prosoapele, slipul, pălăria şi crema de protecţie şi se instalează pe plajă. Cine şi-a uitat crema acasă o poate cumpăra cu 25 de lei de la magazinele de pe plajă. Cine nu vrea să-şi întindă prosopul direct pe nisip are la alegere şezlonguri, paturi sau baldachine. Astfel, un şezlong poate fi închiriat cu 10 lei pe zi, iar cine vrea şi umbrelă mai scoate din buzunar 5 lei. Cei care optează pentru un pat trebuie să dea 20 de lei, iar cei mai pretenţioşi turişti plătesc şi 30 de lei pentru un baldachin cu perdele, menite să-i ascundă de ochii curioşilor. După câteva ore de stat sub soarele generos, turiştilor li se face poftă de o bere rece sau de o îngheţată. În staţiunea Mamaia, un pahar de bere costă 3 lei, iar dacă vrei şi o sută de grame de hamsii mai scoţi din buzunare 3 lei. Cea mai ieftină îngheţată, care în oraş costă 1,5 lei, în Mamaia ajunge la 2,5 lei. Când se face ora prânzului, turiştii cu pretenţii şi cu dare de mână merg la restaurante de lux. Majoritatea însă preferă autoservirile, unde mâncarea este destul de bună şi la preţuri accesibile. Astfel, ciorba de fasole costă 4,9 lei, iar cea de burtă - 6,9 lei. Un piure de cartofi costă 3,5 lei, cartofi prăjiţi - 4 lei, un sote de legume - 6 lei, o porţie de mămăligă - 3 lei, iar cartofii gratinaţi - 6 lei. Salata de varză se vinde cu 3 lei, cea de roşii cu castraveţi costă 4,5 lei, iar salata boeuf - 6 lei. Amatorii de peşte pot alege o saramură de crap, cu 8 lei, un păstrăv la