Ambalajele, vesela, tigăile, ustensilele de curăţat şi multe alte obiecte pentru uz casnic sunt ucigaşii nebănuiţi din bucătăria noastră.
Mai multe rapoarte ale Uniunii Europene şi numeroase studii realizate de cercetători ne avertizează că în bucătărie nu mai suntem de mult în siguranţă. Din contră, cu toate mijloacele tehnologiei casnice moderne, cu toate substanţele de curăţat şi dezinfectat şi, în concluzie, cu tot confortul şi siguranţa unui mediu sănătos cu care suntem ademeniţi prin tot soiul de reclame, ne aflăm de fapt într-un mediu periculos. Dar efectele rareori se produc imediat, iar sursa unor boli grele, precum cancerul sau perturbările echilibrului hormonal, rareori se bănuieşte că s-ar ascunde în spatele uşii de la bucătărie.
TIGĂILE DE TEFLON ŞI FRITEUSELE
Recent, cercetătorii de la Universitatea Exeter au identificat o posibilă sursă a bolilor tiroidiene în tigăile din teflon sau din materiale asemănătoare acestuia, în care nu se foloseşte ulei. Ei au descoperit că substanţele chimice folosite la fabricare pentru a le mări rezistenţa la căldură şi a "nu se lipi" mâncarea de fundul vasului sunt extrem de dăunătoare pentru glanda tiroidă, scrie Daily Mail.
Şi mai periculoase sunt friteusele de aragaz sau plită mai puţin cele electrice - nu numai pentru faptul că pot provoca incendii dacă nu sunt supravegheate, ci şi pentru că uleiul din care se foloseşte o cantitate mare între 750 ml şi 3-4 litri nu este schimbat la fiecare gătit din motive de economie, iar refolosit, produce reziduuri toxice, foarte dăunătoare aparatului cardiovascular.
Toasterul e extrem de periculos, pentru că elementele electrice sunt "la vedere", putând fi cu uşurinţă atinse de lama unui cuţit sau de dinţii unei furculiţe, provocând electrocutarea şi chiar moartea celui care le manipulează. Şi asta pentru că, în ciud