Cum alegem ouale?
Pe masa oricărui creştin ortodox, în Sfânta Zi de Paste, se găsesc ouă roşii, preparate din carne de miel si cozonac. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor România foloseşte acest prilej pentru a vă prezenta câteva aspecte despre alimentele menţionate mai sus.
La fiecare aliment, prospeţimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienţi existentă în acestea, în plus, ne putem proteja şi de eventuale toxiinfecţii alimentare generate de alimentele în curs de alterare.
Referitor la ou:
În comerţ, ouăle se vând în cofraje de 6, 10, 15 si 30 de bucăţi. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoţită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicate, prin ştanţare, următoarele informaţii, în ordinea de mai jos:
- sistemul de creştere al găinilor, este reprezentat de o cifre de la 0 la 3, astfel:
cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite.
- un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL, etc.);
- un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
- un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.
Totodată, se aplică, tot prin ştanţare, pe fiecare ou, data durabilitătii minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilităţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului. C