Caltobaşii, cârnaţii, fripturile şi sarmalele sunt pe cât de gustoase, pe atât de periculoase, atunc când vine vorba despre sănătatea noastră. Mâncate fără nicio regulă, udate cu tărie, bucatele tradiţionale ne pot juca feste taman când sărbătorile sunt ân toi.
După zile întregi de pregătire, românii au început ospăţul de sărbători, majoritatea căminelor fiind „parfumate” acum de mirosul mâncărurilor tradiţionale. Principalul sfat al medicilor pentru a evita problemele: control şi recuperare.
Carnea de porc nu se numără printre cele mai sănătoase tipuri de carne, după cum explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Acesta recomandă pentru masa de Crăciun o porţie zilnică de 150 de grame, făcută pe grătar. „Aşa se pierde o bună parte din grăsimea pe care o conţine carnea. Este indicat muschiuleţul“, spune Adamescu.
Dieta înainte de Crăciun, o capcană
Dar puţini sunt românii care respectă această cantita. De obicei, oamenii consumă mult mai multă carne de porc, odată cu fiecare sarma, bucată de cârnat sau friptură. Nu de puţine ori s-a vorbit despre faptul că înainte de masa de Crăciun este indicat să se consume alimente mai uşoare. O practică greşită, spune medicul, adăugând că trecerea bruscă de la legume şi carne slabă direct la preparatele din carne de porc nu face altceva decât să supună orgnismul la un şoc.
Mai mult decât atât, în următoarele zile este indicat să nu se renunţe brusc la carnea de porc pentru că şi aici este vorba despre un şoc suferit de organismul uman, care s-a obişnuit cu un tip de carne mai grasă.
Lichidele, esenţiale
Pentru că nu există sărbători fără preparate tradiţionale, pofticioşii trebuie doar să fie un pic mai atenţi. Pe lânga cantitatea de cel puţin 2 litri de lichide, băută în cantităţi mici şi dese, nutriţioniştii recomandă să nu dăm la o parte fructele, legumele şi chiar ceaiurile din pla