Ştiai că dieta joacă un rol esenţial în menţinerea astmului sub control? De aceea, este bine să afli ce alimente nu ar trebui să-ţi lipsească în nicio zi din farfurie, dar şi ce este bine să eviţi pentru a preveni apariţia crizelor astmatice.
Bolnavii de astm pot avea un trai normal, dar numai cu condiţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi să evite pe cât posibil contactul cu factorii care ar putea declanşa criza: praful, polenul, părul de animale şi poluarea. De asemenea, există şi o serie de alimente care ar trebui evitate de astmatici, deoarece stimulează apariţia inflamaţiei la nivelul căilor respiratorii superioare. Pe fondul inflamaţiei, este favorizată declanşarea simptomelor specifice, precum: respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept, tuse şi lipsă de aer. Însă există şi alimente, precum cele bogate în vitamina C, în magneziu şi în seleniu, care contribuie la reducerea frecvenţei şi intensităţii atacurilor de astm.
Pătrunjelul are efect antiinflamator
Bolnavii de astm ar trebui să introducă zilnic în dietă alimente bogate în vitamina C, care este un antioxidant de excepţie. Potrivit nutriţioniştilor, această vitamină reprezintă un aliat imbatabil în lupta împotriva infecţiilor respiratorii, o cauză de declanşare a crizelor de astm. De asemenea, ea ajută la reducerea inflamaţiilor de la nivelul tractului respirator. Cele mai bune surse de vitamina C sunt kiwi, pătrunjelul, lămâia, portocala, broccoli şi varza de Bruxelles. Pentru a obţine efecte maxime, se recomandă combinarea alimentelor bogate în vitamina C cu cele care conţin seleniu, precum nucile braziliene, carnea de pui şi fructele de mare. Explicaţia este că seleniul are un efect puternic antiinflamator.
Mai puţine crize, cu peşte gras
Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că alimentele bogate în acizi graşi esenţiali Omega 3 previn apari