Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar va fi aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului, a anunţat premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului. Sursa: VLAD STĂNESCU
Conform proiectului, publicat de Mediafax, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, iar localurile din oraşe care nu sunt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro, de anul viitor.
De asemenea, proprietarii hotelurilor de 4 şi 5 stele din Capitală vor plăti un impozit forfetar pe loc de cazare între 468 şi 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 şi 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Buşteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică faţă de hotel.
Proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri pătraţi se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro).
Potrivit datelor făcute publice de specialiști în fiscalitate, 90% din industria hotelieră, restaurantelor şi cateringului din România este ”la negru”, iar pentru a reduce evaziunea fiscală e nevoie de adoptarea legii impozitului forfetar, după model american.
Societăţile ce oferă servicii în sectorul auto au cel mai mare grad de neplată a taxelor şi impozitelor care ar trebui colectate de stat, 0% dintre companiile înregistrate făcând evaziune fiscală.