Foto: Thinkstock Peştele reprezintă alimentul ideal pentru persoanele cu risc major de boli cardiovasculare şi mai ales pentru cele care deja suferă de aceste afecţiuni. Studii de dată recentă aduc dovezi potrivit cărora peştele gras (somonul, tonul, macroul, heringul etc.), din ape nepoluate, proaspăt, este bogat în acizi graşi omega 3, fiindmai valoros decât peştele de apă dulce, cu carne slabă, sau cel congelat. O dietă bazată pe peşte fiert sau la grătar este esenţială pentru persoanele obeze, suferinde de cancer sau de diabet tip II. Peştele previne îngroşarea vaselor sanguine cu depuneri provenite din alimentaţia dezechilibrată, reprezintă o soluţie de reducere a riscului de infarct miocardic în cazul fumătorilor. Peştele se înscrie perfect în categoria alimentelor cu conţinut redus de colesterol. Motiv pentru care somonul, tonul, heringul pot fi zilnic în farfuria suferindului de diabet tip II.
Bebeluşi
În privinţa introducerii peştelui în alimentaţia bebeluşului sub 1 an, opiniile sunt împărţite. Certe sunt două aspecte. Peştele este printre primele alimente care intră în hrana diversificată a bebeluşului. Numărul pediatrilor care susţin introducerea peştelui în alimentaţia copiilor este în creştere constantă. Cele două certitudini se fundamentează pe necesarul de vitaminele D şi A în cazul copiilor de vârstă mică, peştele asigurând doze importante din aceste elemente. Vitamina D este indicată pentru prevenţia rahitismului şi buna dezvoltare a sistemului osos. Vitamina A întăreşte sistemul imunitar şi protejează bebeluşul de afecţiuni oculare.
Depresie
Acizii graşi omega 3 din somon, sardine, ton, macrou au efecte benefice în cazul persoanelor cu tulburări maniaco-depresive. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard efectuat pe un lot de 30 de persoane cu asemenea tulburări este încurajator. O parte di