Bogată şi variată, bucătăria turcească e considerată drept una dintre cele mai bune din lume. Ea e un amestec fericit de tradiţii culinare (ale unui popor esenţial pastoral) şi achiziţii gastronomice făcute în contact cu lumea mediteraneană.
Diferenţe notabile apar între felurile de mâncare pregătite în extremul estic al Turciei, zonă preponderent muntoasă, şi sudul ei, scăldat de apele Mediteranei. În general, restaurantele pot fi împărţite în câteva categorii: localuri cu specialităţi de carne (kebabci şi yemekleri lokantasi), de peşte (balik lokantasi), taverne (meyhane), restaurante cu bucătărie otomană (turk osmanlî).
Mai sunt apoi restaurante denumite după mâncarea de bază, ca "lahmacun", "pide", "mantî", "borek", patiseriile (tatlici) şi "bufe", unde se pot cumpăra sandvişuri şi băuturi uşoare.
"MÂNCARE DE BOLU"
Un renumit centru al bucătăriei tradiţionale turceşti se găseşte la Bolu, în nord-vestul Turciei, acolo unde bucătarii sunt pregătiţi pentru această meserie timp de şapte ani, la liceu şi apoi la universitatea de specialitate. În centrul de schi Kartalkaya, aflat în apropiere, demonstraţiile de artă culinară sunt o obişnuinţă. Ne-o dovedeşte Mustafa Guler, chef-executive la unul dintre marile restaurante ale staţiunii.
Pentru el, baza gastronomiei turceşti e esenţial otomană. Tocmai de aceea se străduieşte să readucă în atenţie gusturile şi aromele vechii bucătării a sultanilor. "Să fii chef-executive nu e mare lucru dacă îţi place munca", ne spune Mustafa Guler, care consideră că zece ani de şcoală şi zece ani de practică în meserie sunt obligatorii pentru reuşita unui bucătar în Turcia. E mândru că lucrează în apropiere de Bolu, care, spune el, a dat cei mai buni bucătari ai Turciei şi a impus conceptul de "Mâncare de Bolu".
Dintre toate preparatele turceşti, pe Mustafa îl reprezintă ce