Petre Efos, originar din Republica Moldova, face afaceri in Centrul Istoric al Bucurestiului din 2002 si spune ca a dechis primul restaurant aici cand nimeni nu vroia sa auda de acest loc. Acum meniul din Centrul Vechi arata apetisant: peste 100 de baruri, restaurante si cafenele cu afaceri de circa 200 de milioane de euro in fiecare an.
Petre Efos are 44 de ani si a venit in Romania in urma cu 23 de ani, pentru studii si “pentru un viitor mai bun”. A lucrat in consultanta si management mai bine de zece ani, iar din 2002 a pariat pe potentialul unei afaceri in Centrul Istoric al Capitalei.
“Am deschis prima locatie cand inca nimeni nu voia sa auda de Centrul Vechi. Eu am crezut de la bun inceput in potentialul acestui loc. Am traversat perioade dificile, in care renovarea, refacerea centrului nu se mai realiza si, implicit, finaliza. In diverse etape ne-am confruntat cu provocari diferite”, spune omul de afaceri.
Acesta detine in prezent un complex de vara – Sappho – compus din terasa (gradina de vara), club si pub, care ocupa 500 mp si are o capacitate totala de aproximativ 420 de locuri. Afacerea a fost inaugurata in urma cu doua luni, reprezentand de fapt un rebranding al unui business mai vechi, pe care l-a detinut in co-parteneriat. Investitia se ridica la cateva zeci de mii de euro, spune proprietarul, fara a preciza date exacte.
“Spre exemplu, doar pentru amenajarea grupurilor sanitare am investit circa 20.000 de euro. Pentru ventilatie si aer conditionat - alte circa 30.000 de euro. In locatii precum aceasta, sonorizarea este foarte importanta - din nou investitie considerabila. Lucrurile de calitate costa si nu putin”, afirma Petre Efos.
Principala provocare insa a fost stadiul cladirii in care se afla complexul, la care se adauga o concurenta acerba.
“Cladirea veche cu problemele aferente a fost principala provocare