Pe Alice Burtea o cunoaşte tot Ploieştiul de la raionul de pescărie de la Halele Centrale, cu cele mai bune şi mai proaspete sortimente.
Lucrează în domeniu de aproape 30 de ani, iar printre comercianţii de peşte de la Halele Centrale este o un fel de vedetă, mereu optimistă, cu zâmbetul pe buze şi o vorbă bună pentru fiecare, fie că este coleg sau client. În fiecare zi mânuieşte cu îndemânare şi sortează în galantare crapi, caraşi sau macrou, icre şi specialităţi din peşte.
Ca să stai de vorbă cu Alice Burtea, trebuie să ai răbdare pentru că, în permanenţă, în faţa raionului unde femeia îşi desfăşoară activitatea, este coadă, iar oamenii nu vin aici doar să-şi cumpere peşte ci şi să schimbe o vorbă cu cea pe care o cunosc de ani de zile. „În atâţia ani, oamenii au ajuns să mă cunoască, mă întreabă despre peştele pe care îl am sau ce mai fac. Printre clienţii mei se numără oameni din toate comunele din jurul Ploieştiului, s-au obişnuit, în timp, să-şi facă cumpărăturile de la mine", spune Alice Burtea.
A lucrat în pescărie şi înainte de Revoluţie, când „nici o masă nu era fără peşte" şi când făcea săptămânal expoziţii. „Era o preocupare mare pentru felul în care era prezentată marfa, iar în fiecare miercuri veneau cei din Primărie sau directorul comerţului, uneori şi persoane de la Bucureşti să inspecteze Halele Centrale. Trebuia să facem aranjamente cu peşte, legume şi vin, aşa cum se procedează astăzi la târgurile producătorilor", îşi aminteşte Alice Burtea.
Limba universală a amabilităţii
Tot din acea perioadă îşi aminteşte de cozile imense de la peşte, mai ales când se primea ceva special, precum crapii dulci şi proaspeţi din Dunăre. „Acum, găseşti ce fel de peşte vrei tu, în fiecare zi, fie că vrei caras sau somon. Dar înainte de Revoluţie, se ducea vorba în tot oraşul când se primea un anume fel de peşte, în special cel