Braşovenii vor plăti mai mult anul acesta pentru carnea de miel. Faţă de 13-14 lei kilogramul anul trecut, crescătorii de miei anunţă pentru Paştele din acest an un preţ între 20 şi 22 de lei şi spun că în niciun caz nu vor scădea sub 17-18 lei, nici dacă rămân în ultima zi cu carnea pe tarabă. În aceste condiţii, cei care vor dori să cumpere un miel întreg vor trebui să scoată chiar milioane din buzunar pentru a avea o masă plină de Paşte. Crescătorii pun această scumpire pe seceta care a lovit România vara trecută, recoltele slabe ducând automat la o creştere a preţului furajelor pe care le-au consumat animalele peste iarnă.
„Noi vom veni pe piaţă cu un preţ între 20-22 de lei kg. Îl vom păstra dacă aşa merge preţul pe piaţă, însă dacă va fi mai mic îl vom reduce şi noi. Totuşi, nu vom da mai ieftin de 17 lei, pentru că altfel nu vom reuşi să ne acoperim investiţiile de până acum. Oricum, nu vom avea profit cu un asemenea preţ, pentru că noi am dat foarte mult pe furaje, ar urma să mai dăm bani pentru autorizări, pe certificate”, spune Gheorghe Cojanu, un crescător de oi din Moeciu.
Ca să aibă profit producătorii de carne de miel cred că doar un preţ de 25 de lei pe kg le-ar amortiza investiţiile. „Vom ieşi pe piaţă cu cinci zile înainte de Paşte şi deja ne-am gândit să dăm kilogramul cu 20 de lei. Am fi dispuşi să mai lăsăm din preţ doar până la 18 lei, dar nu mai jos, pentru că şi aşa am avut destule cheltuieli şi vom mai avea cu furajele, cu motorina, cu autorizările. Poate doar la un preţ de 25 de lei am avea şi noi profit, pentru că anul ăsta au fost scumpe toate şi vor mai fi cheltuieli enorme, dar cine îl va cumpăra la un asemenea preţ?”, ne-a spus Alexandru Elei, un producător de carne de miel din Homorod.
Producătorii vor putea să vândă şi miei vii, în acest caz preţul maxim propus fiind de 18 lei kg. Braşovenii vor plăti mai mult anul