Turmericul, un condiment cu gust amărui, asemănător ghimbirului cu care se înrudeşte, are virtuţi terapeutice miraculoase.
Rădăcina de turmeric (care poate fi procurată din magazinele Plafar) conţine ulei volatil, camfor şi curcumina, o substanţă cu rol protector împotriva cancerului de colon şi de stomac.
„Studii recente, efectuate asupra proprietăţilor terapeutice ale turmericului, confirmă faptul că, în ţările în care acest condiment este folosit în numeroase preparate culinare, adesea, cazurile de cancer la colon şi la stomac sunt mult mai rare. În plus, s-a dovedit că vedeta-condiment, care conţine în compoziţia sa substanţa numită curcumina, dizolvă pietrele la nivelul bilei. În acelaşi timp, recomand folosirea turmericului în dietă, pentru că are un rol hepatoprotector datorită aceleiaşi substanţe, cucurmina, ce împiedică şi formarea gazelor în intestin. Turmericul este benefic şi pentru reumatici; când este consumat frecvent în diferite preparate culinare, iar aceşti bolnavi nu se mai confruntă cu persistenţa durerilor, nici în anotimpul rece. Totuşi, bolnavii care urmează un tratament cu anticuagulante trebuie să consulte medicul de familie în privinţa folosirii turmericului", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.