Creveţi cu paste negre
Ingrediente: o ceapă, 500 g creveţi mari decorticaţi, 400 g paste negre, 3 căţei de usturoi, 3 ardei capia, o conservă roşii, 500 ml suc de roşii, 200 ml supă de legume, 100 g măsline negre, o legătură ceapă verde, 250 g brânză feta, un ardei iute, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Creveţii se spală, se scurg de apă şi se călesc în puţin ulei până capătă culoarea roz. Se scot cu spumiera într-un bol şi se păstrează la cald.
Ceapa obişnuită şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei, se călesc cinci minute împreună cu ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi ardeiul iute, se adaugă roşiile din conservă şi sucul de roşii. Se toarnă supa de legume, se condimentează şi se fierbe totul până se obţine o compoziţie mai groasă, se pasează şi sosul obţinut se pune într-un bol. Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se împart în boluri. Se aşază deasupra creveţii, măslinele şi brânza feta tăiată cubuleţe, se toarnă sosul şi se servesc imediat.
Jeleuri din fructe
Ingrediente: 300 ml nectar de portocale, 300 ml nectar de fructe roşii, 300 ml nectar de afine, 300 ml nectar de pere, 1,600 kg zahăr pudră, 80 g gelatină alimentară, 5 g scorţişoară, o linguriţă coajă rasă de lămâie, o linguriţă coajă rasă de portocale, 3 g cuişoare, zahăr tos.
Preparare: Gelatina se împarte în mod egal în patru castronele şi se pune la înmuiat cu puţin nectar din fiecare tip. Nectarul rămas se pune în patru vase împreună cu zahărul pudră împărţit în patru şi se fierbe cinci minute.
Se pune gelatina înmuiată în toate vasele, se opreşte focul, se amestecă apoi în fiecare vas se pune după preferinţă scorţişoara, cuişoarele, coaja de lămâie şi coaja de portocală. Se amestecă bine, se toarnă amestecurile în tăvi pentru jeleuri sau cuburi de gheaţă din silicon şi se lasă să se răcească. C