In primavara acestui an, prin aprilie, pe Maramures au cazut doua "geruturi", cum straniu le alinta localnicii, si au prapadit frumusetea mugurilor si a florilor de prun, mar, par, cais, visin si ale ale altor pomi ce se invrednicesc a creste prin partea locului. "Geruturile" acelea au avut bataie lunga, fiindca acum s-ar fi cuvenit a se coace fructele, iar morosenii le-ar fi cules cu sarg, pregatindu-se de facut palinca, pentru sarbatori si alte evenimente, ori pur si simplu pentru fiecare zi data de Dumnezeu. Din nefericire, pomii nu au roadele bogate, ca in alti ani, si cei mai multi proprietari au cazanele de tuica sigilate, fiindca nu s-au impacat cu darile, impovaratoare, catre stat.
O nenorocire nu vine niciodata singura: noua Lege a Pomiculturii precizeaza ca livezile de peste trei hectare de pomi fructiferi si cele de peste jumatate de hectar de arbusti nu vor mai putea fi infiintate decat pe baza unei autorizatii de plantatie si a unui proiect de infiintare, avizate de o institutie de profil sau de o statie pomicola. Daca te iei dupa oficiali, prin acest act normativ se urmareste atat alinierea la legislatia Uniunii Europene cat si reducerea la minimum a importurilor de fructe proaspete caracteristice zonelor temperate. La prima vedere, totul pare a fi in favoarea investitorilor in pomicultura si, prin extensie, in... palinca. Zice-se chiar ca, pentru infiintarea unor astfel de exploatatii, in zonele cu traditie, statul va acorda un sprijin financiar, ce va echivala anul acesta cu 40% din valoarea materialului saditor. Noile reglementari se refera in special la culturile de ciresi, visini, caisi, meri, peri, gutui si pruni. Actul normativ cu pricina prevede ca, in conformitate cu normele UE, producatorii sunt obligati sa sorteze toate fructele, sa le ambaleze corespunzator, sa le eticheteze si sa le calibreze. Toate produsele ar trebui sa r