Comercianţii din pieţele bistriţene sunt asaltaţi de oamenii care caută remedii naturale pentru răceli. Mierea, ceaurile de mentă, ceapă şi usturoiul sunt leacurile care nu dau greş atunci când răceala îşi intră în drepturi Fie că sunt răciţi , fie că vor să se asigure că nu cad victim gripei de sezon, bistriţenii caută tot mai des remedii din farmacia naturii. Comercinaţii din pieţe s-au aprovizionat cu miere, propolis şi plante de ceaiuri, dar oferă şi reţete de tratare a simptomelor de răceală.
Leacuri pe încercate
Saveta Bocă are 56 de ani şi spune că , de când se ştie, s-a tratat de răceală după reţete din bătrâni. Ceapa, usturoiul şi ceaurile din plante fac minuni împotriva durerilor de cap şi a celor de gât. „La răceală e bine să se mănânce usturoi zdrobit şi amestecat cu un pic de ulei, câte o linguriţă pe stomacul gol. Şi ceapa e bună, ori ca ceai, ori la cuptor. Se ia ceapa şi se pune la copt, aşa întreagă. Apoi se presară zahăr şi se stoarce siropul acela, care e foarte bun“, explică femeia de 56 de ani. Aceasta mai spune că astfel de leacuri le-a încercat din totdeauna şi că sunt foarte eficiente. Tot ca remedii naturiste, cătina în combinaţie cu mierea şi ceaiurile de coada şoricelului sau de spin vânăt sunt foarte bune. „Cătina se poate pune ca sirop în ceai sau se amestecă în cantitate egală cu un kilogram de miere. Produsul se ia de trei ori pe zi şi tratează simptomele de gripă şi de răceală. La fel de bun este şi ceaiul de spin vânăt“, dă asigurări Dina Duma, un comerciant de plante medicinale din Piaţa Decebal. Aceasta mai spune că bistriţenii caută amestecuri din plante pentru ceai şi vânzările merg foarte bine în această perioadă.
Produsele apicole cresc imunitatea
Balint Iacob, un apicultor, spune că 14 picături de tinctură de propolis, simple sau în ceai sau, administrate seara, î