Căpşunile, în special cele proaspete, protejează stomacul de efectele negative ale alcoolului. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă italieni, sârbi şi spanioli, care susţin că aceste fructe sunt recomandante persoanelor care suferă de ulcer de stomac, mai ales dacă boala apare ca urmare a consumului excesiv de alcool.
Pe parcursul studiului realizat pe cobai, s-a constatat că proprietăţile antioxidante ale căpşunilor pot acţiona ca o barieră protectoare împotriva ulcerului de stomac.
Cercetătorii au monitorizat, timp de zece zile, două grupuri de şoareci de laborator. Primul grup de cobai a fost hrănit cu bucăţi de căpşuni şi apoi specialiştii le-au provocat tulburări gastrice, administrându-le etanol. Şoarecii din cel de-al doilea grup au primit etanol, fără însă să li se dea căpşuni în prealabil. Rezultatele experimentului au arătat că rozătoarele care mâncaseră căpşuni au avut mai puţine ulceraţii la stomac decât cele care nu consumaseră astfel de fructe, informează Science Daily.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că antioxidanţii din căpşuni ajută nu numai peretele stomacului, ci acţionează şi asupra elementelor de apărare şi a enzimelor din corp.
Noile descoperiri ar putea permite dezvoltarea unor noi tratamente împotriva ulcerelor, provocate de consumul de alcool, infecţii virale sau de unele medicamente, cum ar fi aspirina.
Cercetătorii au subliniat că au realizat studiul pentru a descoperi noi mijloace de protecţie a stomacului.
Alte studii arătaseră deja cum căpşunile pot întări răspunsul globulelor roşii la stresul oxidativ, care poate provoca boli precum cancerul.
Căpşunile, în special cele proaspete, protejează stomacul de efectele negative ale alcoolului. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă italieni, sârbi şi spanioli, care susţin că aceste fructe sunt recomandante persoanelor care suferă de