Doi lei borcanul de zacuscă preparată în mod tradiţional. Trei lei borcanul mare de compot, făcut din cireşele culese din grădina bunicii. Sun câteva dintre produsele scoase azi la vânzare de elevii Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", implicaţi în proiectul "Eco-provocarea".
Târgul are loc în sala festivă a Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", unde elevii au scotocit prin... cămara bunicii (aşa cum şi-au şi intitulat târgul) şi au adus, spre vânzare, zacuscă, murături, compoturi, prune uscate, nuci, mere, ceapă, usturoi şi alte produse tradiţionale. Cumpărătorii - reprezentanţi în special de elevii şi profesori din colegiu - au trebuit să scoată din buzunar cel mult câte doi sau trei lei pentru fiecare borcan de bunătăţi din "Cămara bunicii" sau, dat fiind specificul proiectului "Eco-provocarea", ei au putut veni, la schimb, cu materiale reciclabile, cu care colegiul speră să poată puncta decisiv în câştigarea premiului pus în joc.
EcOprovocarea este un proiect educaţional organizat de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu TenarisSilcotub.După primele două ediţii, care au aliniat la start, în Sălaj, doar licee, ediţia de acum are ca participanţi şi elevi de gimnaziu. Astfel, vor fi "ecOprovocaţi" să se implice activ în problemele de mediu ale comunităţilor din care fac parte elevii Colegiului Naţional "Silvania" Zalău, cei ai Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" şi şcolile gimnaziale din Mirşid, Crişeni, Bocşa şi Herecelan.
În cadrul competiţiei, două echipe de ecOambasadori din judeţul Sălaj, formate din elevi şi profesori, au misiunea de a organiza evenimente şi proiecte de reciclare, de îngrijire a spaţiului verde şi de conştientizare a comunităţii privind diferite probleme de mediu. Eficienţa şi impactul acestor activităţi sunt monitorizate şi evaluate, la finalul a şase luni d