Carnea şi lactatele provenite de la animale clonate nu reprezintă un pericol pentru sănătate, au stabilit autorităţile americane şi europene. Sursa: AFP Photo
Agenţia guvernamentală americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a dat marţi undă verde comercializării produselor alimentare provenite de la bovinele, caprele şi porcii clonaţi, considerând că acestea nu prezintă riscuri pentru consumatori, relatează AFP.
„După ani de studii detaliate şi analize, agenţia a concluzionat că lactatele şi carnea provenite de la bovine, porci şi capre şi de la progeniturile lor sunt la fel de sigure pentru consum ca produsele provenite de la animalele obişnuite“, a declarat în timpul unei teleconferinţe de presă Randall Lutter, un responsabil din cadrul FDA. Încă nu există suficiente date pentru a trage concluzia că laptele şi carnea de oaie sunt sigure pentru „consumul uman“, a adăugat Randall Lutter.
În rafturi peste cinci ani
Bruce Knight, subsecretar pentru marketing şi reglementare la Departamentul american al agriculturii, a afirmat că această instituţie le recomandă crescătorilor de animale care recurg la clonare să menţină „moratoriul voluntar“ existent şi să nu comercializeze deocamdată controversatele produse alimentare. Este nevoie de o perioadă de tranziţie, a mai spus Bruce Knight, fără a da amănunte în legătură cu durata acesteia.
Clonarea este o tehnică utilizată de către un număr redus de ferme americane şi vor mai trece cel puţin cinci ani până când consumatorii din Statele Unite vor putea cumpăra „alimente clonate“ de la supermarket, apreciază experţii citaţi de AFP. Pe teritoriul SUA există momentan aproximativ 570 de animale clonate, cea mai mare parte a lor fiind bovine. Decizia de marţi a agenţiei guvernamentale americane vine după ce, săptămâna trecută, Autoritatea europeană pentru siguranţ