Specialistii Directiei de Sanatate Publica Iasi au constatat ca aproape jumatate din totalul fantanilor din judet reprezinta adevarate focare de infectie, majoritatea avand apa infestata cu diversi compusi organici si anorganici. "in general, calitatea apei a fost afectata de nerespectarea perimetrului de protectie, de ghizdurile distruse, de galetile stricate si lipsa capacului pentru fantana. Apa trebuie luata numai din fantani curatate sau dezinfectate, iar fructele si legumele trebuie spalate numai cu apa potabila, la fel si mainile", a declarat dr. Maria Barhala, director adjunct la DSP Iasi.
Practic, dintr-un esantion de 85 de fantani verificate de inspectorii DSP, 35 s-au dovedit a avea apa impura in proportie de 80%. Raspunzatoare pentru aceasta stare de lucruri sunt primariile locale, care trebuie sa aiba o evidenta a fantanilor, iar pe cele necorespunzatoare sa puna placute prin care sa avertizeze populatia ca apa nu este potabila.
Catalin DUMITRESCU
Specialistii Directiei de Sanatate Publica Iasi au constatat ca aproape jumatate din totalul fantanilor din judet reprezinta adevarate focare de infectie, majoritatea avand apa infestata cu diversi compusi organici si anorganici. "in general, calitatea apei a fost afectata de nerespectarea perimetrului de protectie, de ghizdurile distruse, de galetile stricate si lipsa capacului pentru fantana. Apa trebuie luata numai din fantani curatate sau dezinfectate, iar fructele si legumele trebuie spalate numai cu apa potabila, la fel si mainile", a declarat dr. Maria Barhala, director adjunct la DSP Iasi.
Practic, dintr-un esantion de 85 de fantani verificate de inspectorii DSP, 35 s-au dovedit a avea apa impura in proportie de 80%. Raspunzatoare pentru aceasta stare de lucruri sunt primariile locale, care trebuie sa aiba o evidenta a fantanilor, iar pe cele necorespunzatoare sa puna placu