Roşiile şi cartofii costă dublu faţă de luna trecută după ce grădinele au fost mănate de ploi. Ploile din ultimile săptămâni au stricat roşiile, cartofii putrezesc în pământ iar grâul a încolţit în spic. Specialiştii preconizează o criză acută în panificaţie.
În Piaţa Centrală din Buzău preţurile parcă au luat-o razna. Dacă în urmă cu o lună roşiile se vindeau cu 2 lei, acum nu mai găseşti sub 4 lei pe kilogram şi sunt din ce în ce mai puţine pe piaţă. Anii trecuţi, în aceeaşi perioadă tarabele erau pline iar comercianţii îşi vindeau marfa aproape pe nimic. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că legumele din sere s-au epuizat iar cele din grădini şi de pe câmp au fost puternic afectate de ploile abundente.
"Lipsa legumelor şi preţurile foarte mari sunt legate de faptul că au fost deteriorate de ploaie. Roşiile au fost mănate şi sunt foarte mici, pătate sau chiar stricate iar cartofii se topesc în pământ tot din cauza manei care afectează frunzele", ne-a declarat inginerul Ştefan David, director adjunct la Direcţia Agricolă şi de Dezvoltare Rurală Buzău. Şi celelalte legume s-au stricat din cauza ploilor iar cele care au fost salvate se vând la preţuri foarte mari.
"Ce să facem? Am muncit toată primăvara degeaba că ni s-au stricat legumele pe câmp din cauza apei. Am ridicat preţul în speranţa că o să mai scoatem şi noi ceva măcar din cheltuieli", ne-a declarat Elena Stoica, comerciantă în Piaţa Centrală.
Preţurile mari nu au alungat, însă, clienţii. Gospodinele cumpără legume ca să aibă ce pune pe masă, chiar dacă sunt conştiente că mai ieftin ar ieşi dacă ar cumpăra carne.
"Noi ăştia cu salarii mai mici ne umpleam sacoşele cu cartofi şi cu legume ca să avem ce pune în oală. Acum, la preţurile astea parcă sunt trufandale, ieşi mai ieftin dacă găteşti cu carne. Nu avem ce face, ciorba fără zarzavat nu e bună şi trebuie s