Bucătari din trei ţări s-au întrecut azi, la Buziaş, în Timiş, la prima ediţie a Festivalului papricaşului. Sursa: Adi Pîclișan
Sârbi, români din Cenad, Tormac, Sacoşu Turcesc, Buziaş şi unguri, au încins focul sub ceaune, şi au descântat mâncarea, degustând şi potrivind papricaşul, mâncarea tradiţională a bănăţenilor.
Au intrat în joc kilograme de cartofi, pe lângă câteva oi sacrificate şi marinate în baiţ, ceapă, usturoi, ardei iute, roşii. La final, tot papricaşul din cele 11 ceaune cu mâncare intrate în concurs a fost împărţit pofticioşilor care au asistat, pe margine, la prepararea delicateselor.
Reţeta, „strict secretă”
Cu un şorţ verde în faţă George Popov a venit tocmai din Serbia să le gătească românilor papricaşul bănăţean tradiţional. Reprezentantul sârbilor, din Novo Milosevo, e „bucătar de casă”, găteşte din pasiune, iar la Buziaş a pregătit papricaş fără apă şi fără cartofi, un fel tradiţional bănăţean, după spusele lui, bazat exclusiv pe carne de oaie. Evident, reţeta e „strict secretă”.
„E o reţetă veche de 200 de ani, am învăţat-o în familie, de la bunicul meu”, a mărturisit Popov. După care, expune, frugal, şi reţeta: „Carne de oaie, ceapă, sare şi piper. Mai pun un ardei, întreg, nu foarte iute. Aşa e papricaşul tradiţional bănăţean din carne de oaie, fără apă, mai ales fără cartofi”.
Gulaşul seamănă cu papricaşul, din avion
Unul dintre bucătarii români face teoria papricaşului: nu se poate fără cartofi şi e cu totul altceva decât gulaşul. „Papricaş sau gulaş. Din avion poate părea că e vorba de acelaşi lucru, însă de fapt e altă mâncare de oaie. Marea diferenţă constă din găluşte. Gulaşul e cu găluşte, tăiate cubuleţe, din aluat de pâine, şi fierte separat. Când vine vorba de papricaş, avem neaparat la capitolul materie primă carne şi cartofi, plus diferite co