Deşi mulţi oameni de ştiinţă au găsit timpul şi dispoziţia necesare pentru a explica ce se întâmplă în cea mai simpatică încăpere din casă, persistă unele idei greşite. Indiferent dacă le numim mituri, superstiţii sau pur şi simplu prostii, chiar dacă nu rezistă unei explicaţii elementare, mulţi oameni (nu neapărat competenţi în faţa unei plite) cred în ele cu tărie.
Bicarbonatul de sodiu combate mirosurile neplăcute din frigider? Poveşti de adormit copiii. Blânda substanţă nu absoarbe emanaţiile rămăşiţelor găzduite prea multă vreme. Ce ar putea purifica aerul din interiorul frigiderului este cărbunele activat, prea scump pentru o asemenea utilizare. E preferabil de făcut curăţenie din când în când şi de aruncat ce nu este absolut necesar.
Tigaia trebuie încinsă înainte de a adăuga uleiul? Nici vorbă. Se obţin aceleaşi temperaturi oricum am manipula obiectul şi lichidul. Încă ceva, tigaia încinsă bine nu previne lipirea chiftelelor sau a altor alimente. Explicaţia care încearcă să ne convingă că încălzirea face să dispară fisurile microscopice de pe fundul tigăii este fantezistă. Ca şi afirmaţia că trebuie evitate vasele de bucătărie din aluminiu care ar favoriza apariţia temutei maladii Alzheimer. Nu, nu oalele de aluminiu provoacă boala, ci aceasta creşte concentraţia de aluminiu în sistemul nervos central.
E preferabil să nu păstrăm bananele în frigider? Nici o cercetare nu a dovedit că nobilele fructe devin indigeste prin expunere la temperaturi scăzute. Să nu punem sare pe carne înainte de a o găti? De ce? Cu excepţia ficăţeilor de pasăre care se cam întăresc la prăjit dacă sunt săraţi în prealabil, nu există vreo altă contraindicaţie.
Dar cel mai pe nedrept hulit dintre electrocasnice rămâne, fără îndoială cuptorul cu microunde, căruia i se aduc acuzaţii dintre cele mai grave. E drept că nu poate fi folosit l