Alimentaţia se adaptează în funcţie de motivul pentru care facem sport: pentru a ne îmbunătăţi condiţia fizică, pentru a slăbi sau pentru a face performanţă. O persoană care face mişcare are nevoie de carbohidraţi, de proteine, dar şi de o hidratare corectă, cu apă sau cu ceaiuri.
Citiţi şi:
De unde vine colesterolul „ultrarău“
În orice tip de activitate fizică, alimentaţia se adaptează la caracteristicile persoanei care face sport, precum vârstă, greutate, înălţime şi starea sănătăţii, şi la scopul urmărit prin practicarea sportului.
„În cazul sportului practicat cu scop recreaţional este suficient un regim alimentar echilibrat, sănătos, diversificat, pentru că necesităţile energetice pot fi uşor acoperite printr-o alimentaţie obişnuită", ne explică dr. Şerban Damian de la Centrul de nutriţie Superfit, nutriţionist sportiv acredidat de Comitetul Olimpic Internaţional. Aşadar, un sportiv amator are nevoie de o alimentaţie echilibrată, cu o distribuţie procentuală a nutrienţilor de 55-60% carbohidraţi, 15% proteine şi de 25-30% lipide.
Glucidele dau rezistenţă, proteinele fac muşchi
Lucrurile se schimbă în cazul celor care se pregătesc pentru un maraton, de exemplu. Potrivit medicului nutriţionist, persoanele care practică sporturi de anduranţă au nevoie de un procent mai mare de carbohidraţi complecşi, obţinuţi din produse cerealiere, de tipul orezului şi pastelor, dar şi din fructe şi din legume.
Şi persoanele care vor să-şi dezvolte masa musculară au nevoie de un regim aparte. În cazul lor, procentul de proteine poate creşte spre 20-25%, acestea provenind din alimente precum carnea, lactatele şi ouăle. Pentru cei care vor să slăbească, activitatea fizică este esenţială. „Aceste persoane trebuie să crească procentul de proteine, în defavoarea lipidelor şi a carbohidraţilor", recomandă medicul Şerban Damian. Ma