Nutriţionistul comportamental Anamaria Iulian ne învaţă cum să mâncăm sănătos şi să slăbim fără să ne simţim limitaţi, ba chiar să ne placă.
Piedicile care ne împiedică să ne placă legumele şi fructele proaspete (mai ales cele acre), care ne fac să credem că nu putem bea cafeaua fără zahăr şi că nu ne place să facem mişcare – toate sunt doar rezultatul anilor întregi în care ne-am lăsat păcăliţi de industria alimentară. Am mâncat dulciuri concentrate şi am devenit dependenţi de zahăr, am fost educaţi de mici să mergem în weekendurile calde la grătar, cu mititei şi friptură de porc, mâncăm pâine albă fiindcă a rămas preţuită din vremea comunismului. În plus, reclamele şi interesele din industria dietelor la modă ne oferă tot felul de informaţii contradictorii despre o alimentaţie sănătoasă care ne ajută să slăbim.
În tot acest context, devine dificil să adoptăm cu plăcere un stil de viaţă care să ne ajute să arătăm şi să ne simţim bine cât mai mult timp.
Medicul de familie Anamaria Iulian, nutriţionist comportamental şi psihoterapeut ne învaţă cum să depăşim toate aceste piedici şi să slăbim fără a ne simţi constrânşi din exterior şi, deci, frustraţi.
„În loc să spun: «Trebuie să reduci numărul de calorii, trebuie să slăbeşti şi să mănânci mai puţin», eu spun: «Trebuie să mănânci trei mese pe zi». Dar într-un fel vei mânca dimineaţa, într-un fel la prânz şi cu totul altfel seara. Fiindcă organismul funcţionează diferit pe parcursul zilei. Şi, dacă eşti o personalitate dependentă de dulciuri, vei avea şi două gustări obligatorii. De ce? Pentru ca glicemia să nu fluctueze, să fie constantă. Fiindcă atunci când e jos şi trec pe lângă produse de patiserie, sigur că am să-mi iau ceva. Dar dacă avem gustări, nu vom mai fi la fel de vulnerabili“, explică medicul.
Nu-ţi place să faci mişcare? Poţi face apel la un truc. „Cumpără-ţi un pedometru şi