Oamenii de ştiinţă de la The National Institutes for Aging susţin că persoanele care mănâncă puţin îşi pot prelungi speranţa de viaţă. Pe parcursul studiului s-a mai constatat că aceste persoane înregistrează performanţe intelectuale, spre deosebire de cei care mănâncă mult, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au dat unui grup de cobai o cantitate minimă de hrană, care să îi menţină în viaţă şi care să nu le pună sănătate în pericol. Rezultatele obţinute au arătat că animalele de laborator şi-au dublat speranţa de viaţă.
Apoi, savanţii au testat teoria şi pe subiecţi umani. În cazul oamenilor s-a constatat că persoanele care mâncau mai puţin şi-au îmbunătăţit funcţia cardiovasculară şi cea sanguină. Specialiştii precizează că aceşti voluntari prezentau şi un risc scăzut de a se confrunta cu Alzheimer, deoarece funcţiile creierului erau îmbunătăţite.
"Pentru a trăi mai mult trebuie să îi oferim corpului strictul necesar de kilocalorii. Dacă organismul primeşte mai multe kilocalorii, atunci acesta îşi va concentra energia să ardă surplusul, îngreunând funcţiile cardiovasculare şi neurologice", a declarat Mark Mattson.
Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Glasgow susţin că longevitatea este stabilită ADN şi nu poate fi influenţată de stilul de viaţă. Geneticienii au descoperit că telomerii, braţe care pornesc din centromerul cromozomilor, sunt cei mai buni indicatori ai duratei de viaţă ai unei persoane.
Rolul cromozomilor este de a păstra şi a transmite corect informaţia ereditară la celule în cursul diviziunilor celulare. Cromozomul este valabil ca formă la fiecare specie, iar pierderea telomerilor duce la deteriorarea celulară, mai indică specialiştii.
Oamenii de ştiinţă de la The National Institutes for Aging susţin că persoanele care mănâncă puţin îşi pot prelungi speranţa de via