•Un mester lacatus din Iasi sustine ca lumea nu mai ascute cutitele de la masina de tocat carne decat la sarbatori •Multe solicitari vin insa din partea infractorilor, care vor sa isi ascuta sabiile ninja sau sa faca chei false
De cand bucataria a fost utilata cu aparate moderne, cum ar fi robotii de bucatarie sau masinile de feliat, unelte primitive ca masinile de tocat carne, cutitele de bucatarie nu mai prezinta mare interes pentru populatie. Bucatareasa din ziua de azi nu prea mai foloseste clasica masina de tocat carne, din doua motive: ori are prea multi bani si toate aparatele din bucataria acesteia sunt electrocasnice, ori nu are destui bani ca sa cumpere carne. Un martor al acestor evidente este Mihai Cojocaru, un iesean care si-a deschis, de cativa ani buni, un mic atelier de mecanica fina, vizavi de statia de tramvai din Targu Cucu. La cei 41 de ani ai sai, lacatusul mecanic poate spune ca are destula experienta cat sa invete si pe altii, iar spiritul practic l-a indemnat sa isi diversifice activitatea. Cu toate aceste eforturi, castigul mult dorit se lasa asteptat. Desi isi practica meseria de aproape zece ani, mesterul declara, cu amaraciune, ca nu se poate trai numai din lacatuserie. "La orice afacere elementul de baza este vadul. Ce folos ca am vad bun, daca nu am clienti pentru meseria mea. La doua-trei zile, mai vine cate unul sa ii ascut cutite de bucatarie sau pentru masina de tocat carne. In preajma sarbatorilor, cand, din toata saracia, fiecare om pune pe masa un miel sau un purcel, sunt satul de polizor", a declarat Cojocaru. Desi activitatea de baza a atelierului ar fi trebui sa fie cea de ascutitorie, copiatul cheilor s-a dovedit a fi mai rentabil.
Onoarea nu poate fi cumparata
Mesterul lacatus Cojocaru copiaza orice fel de chei, de la banalele yalle pana la cele de masini straine. Preturile nu su