Psihologii spun că este foarte important să înveţi să-ţi gestionezi problemele şi nicidecum să le eviţi. Sursa: NorthFoto
I-ai promis copilului tău că o să-lduci în parc dar nu ai reuşit să teţii de cuvânt pentru că a trebuitsă rezolvi o problemă urgentă dela serviciu? Şi asta se întâmplădin ce în ce mai des în ultimultimp? La job nu poţi să te mai concentrezila ce ai de rezolvat pentru că înfamilie lucrurile nu mai merg aşa debine? Simţi că de vină este slujba care-ţiocupă foarte mult timp?
Atunci este cazul să iei atitudine şisă încerci să găseşti un echilibru întreviaţa personală şi cea profesională.
„Dacă ai pierdut ocazii frumoase dinviaţa personală sau ai ratat evenimenteimportante din viaţa celor care conteazăpentru tine este posibil ca acest lucrusă-ţi declanşeze dezechilibrul întreserviciu şi familie. El generează efectenegative atât la nivel psihic, cât şi fizic“,explică Amalia Picleanu Savinescu, managingpartner al companiei TandemConsulting.
„Cum să cazi“, o lecţie restantă
Acest dezechilibru, spune Alina Popescu,psiholog al companiei BehaviorCenter (specializată în consultanţă înpsihologie aplicată în business), intervineşi din cauza faptului că ne ghidămîn viaţă după mai multe mituri. Laworkshopul „Balanţa viaţă personală-viaţă profesională“, susţinut recent deAlina Popescu, ea a spus că este doar unmit concepţia potrivit căreia viaţa idealăar trebui să însemne lipsa problemelor,grijilor, eşecurilor.
„Ne-am îndreptat mereu spre metodepentru rezolvarea problemelor şioamenii înţeleg că ele trebuiesc înlăturate. Din păcate, «cum să cazi» este olecţie pe care nu ne-a predat-o nimeni,pentru că noi considerăm că nu artrebui să ni se întâmple asta. Esteimportant nu să evităm eşecurile, ci săştim cum să le gestionăm. Atunci cândavem un dezechilibru, să găsim un echilibru.Să acceptăm prob