Biroul statistic al UE a realizat un studiu în care arată pe ce îşi cheltuiesc banii europenii. Procentual din total cheltuieli, românii dau cel mai mult pe mâncare, în vreme ce occidentalii, pe locuinţă.
În majoritatea statelor europene, cheltuielile cu locuinţa ocupă cel mai mare procent din cheltuielile unei familii. Doar în România şi alte trei state ponderea banilor pentru alimente depăşeşte capitolul locuinţă, potrivit unui studiu al Eurostat (biroul european de statistică), referitor la situaţia din 2010. Plus Bulgaria, care însă nu apare în acest studiu.
Concret, în România, din totalul cheltuielilor unei gospodării, 23,5% din bani se duc, în medie, pe locuinţă (chirii, utilităţi, reparaţii etc.), în timp ce mâncarea reprezintă 29,1% din total.
Cu 126% peste media europeană, de 12,9 procente destinate alimentelor şi băuturilor nonalcoolice. Situaţia era totuşi mult mai bună decât în 2008, când se duceau pe mâncare 37% din cheltuielile totale. Pe locul doi se află Lituania, cu 26,4% din cheltuieli repartizate pentru hrana cea de toate zilele.
Explicaţia este comună în cazul acestor două state: nu pentru că românii şi lituanienii ar fi gurmanzii Europei sau pentru că ar avea cele mai mari preţuri la alimente, ci din cauza veniturilor mici şi, prin urmare, limitarea cheltuielilor cam la strictul necesar.
Click pe infografie pentru a vizualiza
În Luxemburg, mâncarea, apa, băuturile răcoritoare, cafeaua şi ceaiul nu reprezintă decât 9,2% din cheltuielile unei familii. Asta, nu pentru că ar fi anorexici sau ar avea preţuri foarte mici, ci fiindcă au venituri uriaşe, comparativ cu ale noastre. Luxemburgul are un salariu minim garantat de peste 10 ori mai mare decât cel din România.
Locuirea
În ceea ce priveşte celelalte două ţări unde cheltuielile cu alimentele le depăşesc p