Singurul concurs de gătit în aer liber din lume îşi aşteaptă concurenţii. Cea de-a doua ediţie a ineditului campionat va debuta anul viitor la Azuga. Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, organizatoarea acestui concurs gastronomic unic în lume, a început înscrierile şi se aşteaptă la un număr mare de participanţi. După cum îi spune şi numele, evenimentul se desfăşoară în aer liber. Până acum, participanţii nu au avut parte nici de ploaie, nici de ninsoare, însă nu se ştie ce le rezervă vremea concurenţilor anul viitor.
Ceaun, plită sau grătar
Campionatul este împărţit pe trei etape: prima în Azuga, a doua în Constanţa, iar a treia la Gilău – judeţul Cluj. „Finala ar putea avea loc la Bucureşti sau la Braşov, încă nu ne-am decis. Noi am opta pentru Braşov, pentru că este recunoscut pentru performanţele culinare ale bucătarilor de aici, practic o capitală a bucătăriei româneşti”, a declarat Iulia Drăguţ, preşedintele asociaţiei EuroEst Alternativ. Întrecerea se poartă pe două clase - cea de mâncăruri gătite în aer liber şi expoziţia de artă culinară, la rândul lor împărţite în 3, respectiv 4 secţiuni. Concurenţii pot alege să gătească la ceaun, plită, sau grătar, fie cu lemne, cu gaz sau cărbune. Juriul va puncta în primul rând gustul mâncării gătite, prezentarea produselor, pregătirea alimentelor, aspectul standului şi cel al concurenţilor. Şeful juriului de la clasa de gătit în aer liber va fi nimeni altul decât Robert Rainford, cel mai celebru bucătar de grill din lume. Expoziţia de artă culinară va fi jurizată de braşoveanul Dumitru Burtea, şeful Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.
De la gulaş cu urzici la mâncare gătită fără foc
Partea cea mai interesantă este că acest la acest concurs poate participa oricine e bun „la cratiţă” – în cazul ăsta – ceaun, grătar sau plită. Tematica este liberă, adică nu se imp