GARGANTUA SI PANTAGRUEL Venirea Sfantului Nicolae este poate cea mai buna si inteligenta reteta pentru cumintirea micutilor. Iar acest lucru nu se intampla doar in tara noastra.
Dimpotriva, aproape peste tot prin lume, pe unde trece mosul, se simte din plin bucuria primelor daruri, iar in atmosfera pluteste un aer cald de sarbatoare. Asa ca astazi, in obisnuita noastra calatorie gastronomica, vom incerca sa descoperim ce reprezinta Mos Nicolae in viata altor popoare, cum este sarbatorit si intampinat acesta.
BUCURIE SI TRADITIE. Sa aruncam o privire in provincia Alsace. Aici, venirea mosului nu trece sub nici o forma neobservata, in special de catre copii. La 6 decembrie, insotit de magarusul sau, Hans Trapp sau Rupelz, acesta imparte, conform traditiei, daruri micutilor cuminti si ascultatori.
In Belgia, in regiunea Verviers, copiii isi pregatesc cele mai frumoase ghetute, asezandu-le cat mai strategic (de obicei, langa semineu) pentru ca mosul sa le observe de cum intra in casa. Si, pentru a dovedi cat de importanta este sarbatoarea, conform traditiei, belgienii impart figurine din legume, ciocolata, mandarine, portocale, toate purtand chipul mosului.
La Luxemburg, Sfantul isi face intrarea intr-o caruta trasa de cai. El strabate intreg orasul cu tolba plina, oferind dulciuri (ciocolata, bomboane, prajituri, portocale, mere, nuci) si cadouri copiilor care-l asteapta entuziasmati.
Nici germanii nu se lasa mai prejos cand este vorba de sosirea mosului. Acesta coboara insotit de renul sau dintr-o sanie, carand in spate un sac plin cu bunatati, dar si cu un bat pentru cei neascultatori. La danezi, cel care aduce daruri este purtat ca in povesti de reni. Pentru a-l impresiona pe Mos Nicolae copiii il intampina cu o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de reni, personaje despre care se crede ca il aju