CAIET DE RETETE / Bucatarie chinezeasca Noul An chinezesc, la fel ca Revelionul europenilor, simbolizeaza in primul rand primenirea naturii. O data cu inceperea unui nou an, incepe o alta viata, iar in fata tuturor se deschide un nou drum. Din acest motiv sunt deosebit de importante ritualurile prin care se incearca atragerea norocului si a prosperitatii. De altfel, tot ceea ce este legat de trecerea intr-un nou an are caracter simbolic, iar preparatele culinare nu reprezinta o exceptie.
Traditii OREZ PRAJIT Ingrediente: o ceapa verde, doua oua, 4 cani cu orez gata preparat si racit, ulei, o lingurita de sare, piper. Preparare: Se incinge ulei intr-o tigaie si se adauga ceapa verde tocata, apoi albusurile batute spuma cu sare si piper. Se amesteca incontinuu, avand insa grija sa nu se usuce ouale. Intr-o alta tigaie se incing doua linguri de ulei si se adauga orezul, avand grija sa nu se lipeasca. Indata ce orezul s-a incalzit se adauga compozitia de oua, ceapa verde tocata si se amesteca foarte bine. Ca o alternativa, se pot aseza pe o farfurie orezul si deasupra compozitia de oua si ceapa verde. In general, in timpul celor cincisprezece zile in care se desfasoara Anul Nou, chinezii obisnuiesc sa se stranga laolalta in jurul mesei pline cu preparate traditionale. Ei spun ca este de bun augur ca masa sa fie plina de bucate cat mai apetisante. De fapt, in aceste cincisprezece zile se consuma cantitati uriase de mancare. Orezul este nelipsit, considerandu-se ca are puterea de a curata organismul si de a-i pregati pe oameni pentru intrarea in noul an. Pestele se serveste doar intreg, cu tot cu cap si coada, pentru a nu interveni in cursul naturii. In felul acesta se asigura un bun sfarsit (anul care se incheie) si un bun inceput (anul care bate la usa). Carnea de rata simbolizeaza fidelitatea, iar consumul de taitei in zilelele Anului Nou prevestesc o viata lunga.