ISTORIA CAFELEI Descoperita de un oier in Etiopia, cafeaua e azi cea mai apreciata bautura ISTORIA CAFELEIDescoperita de un oier in Etiopia, cafeaua e azi cea mai apreciata bautura
Istoria cafelei incepe cu povestea unui oier din Etiopia, pe nume Kaldi. Era in anul 850 i.Ch. Aflat la pasunat cu oile, ciobanul a observat ca acestea se purtau ciudat, alergand dintr-o parte in alta. Kaldi le-a urmarit, banuind ca sursa comportamentului lor era una dintre plantele pe care le consumasera. Asa a observat ca oile mancasera niste boabe rosii. Curios, a gustat si el si a avut parte de o surpriza: a devenit brusc foarte agitat. Dar legenda are doua variante. Una dintre ele spune ca oierul a luat boabele si i le-a dus unui calugar din zona, care la randul lui le-a consumat. In cea de-a doua, calugarul este cel care il vede pe Kaldi si oile sale, gusta din boabe si gaseste inspiratia divina.
TRASEU. Intr-adevar, pe pamantul Etiopiei au crescut primii arbusti de cafea. Arabii sunt insa primii care i-au cultivat in plantatii, pentru ca solul si clima le-au permis acest lucru. Explicatia pentru care in tarile musulmane cafeaua este intens consumata este una de ordin religios. Deoarece le este interzis alcoolul, acestia au facut din cafea o bautura traditionala, mai ales ca, fiind nevoiti sa se roage de cinci ori pe zi, ea ii ajuta sa ramana treji. Pe masura ce crestea cererea pentru cafea, s-au inmultit si numarul cafenelelor. Apoi, comerciantii arabi au raspandit cafeaua in Europa.
CAFEAUA DIAVOLULUI. Cafeaua a facut parte din cultura araba secole de-a randul, dar nu acelasi lucru se poate spune despre cultura vest-europeana. In momentul in care cafeaua a ajuns la Roma, preotii au atacat-o si au interzis consumarea ei. Preotii credeau ca aceasta cafea este bautura diavolului. Spuneau ca ea ar fi fost inventata de diavol ca un substitut al vinului. Cum pentru